Norsk sider lansert i Barcelona

Esferic i Barcelona var fylt av fiolintoner og forventningsfull stemning da Apal Sideri og OmCider inviterte til lansering av norsk sider i det spanske markedet. Sammen med importøren Arctic Appetites ønsket de velkommen til en kveld som kombinerte håndverk, fortellinger, mat og mennesker – og åpnet døren til nye muligheter.

En kveld med smak, stolthet og store muligheter

Det var ikke bare sidere som ble servert denne kvelden. Det var historier. Om jorda i Ryfylke. Om epler som tåler vær og vind. Om mennesker som satser, utvikler og foredler med respekt for råvaren – og med blikket rettet mot verden. Over 100 inviterte gjester fra spansk mat- og drikkebransje, sommelierer, pommelierer, kokker, importører, presse, Innovasjon Norge, Spania og Den norske generalkonsulen fikk oppleve noe helt nytt – norsk håndverkssider, servert med spansk mat og norsk formidling.

«Vi ønsket å skape noe som kjennes ekte. Ikke en presentasjon, men en opplevelse. En kveld som viser hvem vi er, hva vi lager – og hvorfor det er relevant også her i Spania», sier Bodil Kvame, gründer i OmCider.

Fra eple til opplevelse
Gjennom kvelden fikk gjestene smake på syv ulike sidere – Aurum, Svala, Flørt, Valagubben, Elysian, Odel og Sølvsider – i kombinasjon med spanske småretter som var nøye utvalgt for anledningen. The Ciderologist Gabe Cook ledet kvelden fra scenen, og delte historier om norsk sidertradisjon, klimatiske fordeler og det unike uttrykket eplene fra Ryfylke gir.

«Det var utrolig sterkt å se hvordan folk lyttet, smakte og nikket gjenkjennende – til noe de aldri hadde smakt før», sier Dan Olav Sæbø fra Apal Sideri.

«Du merker når du treffer en nerve. Denne kvelden gjorde vi det.»

Mat, mennesker og mening
Lokalet var vakkert rigget med ståbord, epledekorasjoner og levende musikk fra fiolinist. Kokk Arne Nese fra Ekte Matglede løftet fram siderens mange lag sammen med Gabe Cook, og ledet gjestene gjennom flere matparinger.

«Norsk sider er en opplevelse i seg selv. Den har struktur, syre og finesse – perfekt til mat. Å få kombinere den med spanske smaker var en kreativ reise, og responsen var utrolig positiv», sier Nese.

I tillegg til mat og drikke var det god tid for samtaler, nettverksbygging og kontaktutveksling. Det ble knyttet flere nye forbindelser med potensielle partnere, og interessen for norsk sider viste seg å være reell.

En felles satsing – med utsikt mot Europa
Eventet ble gjennomført i tett samarbeid med Arctic Appetites, som fungerer som importør og markedsutvikler for produsentene i Spania. TEAL har bistått i strategi og forretningsutvikling i forkant av og under lanseringen.

«Dette handler om mer enn eksport. Det handler om mennesker som tør, som samarbeider og som bygger noe med substans. Det var inspirerende å se hva vi kan få til sammen – og det gir tro på neste steg», sier Bent O. Hansen fra TEAL.

Jon Magnus Solgaard i Arctic Appetites er tydelig på at arbeidet nå fortsetter.

«Dette var første møte. Nå skal vi følge opp, konkretisere og bygge relasjoner videre. Men kvelden bekreftet én ting: Norsk sider hører hjemme på det internasjonale bordet.»

Lanseringen i Barcelona markerte ikke slutten på en prosess, men begynnelsen på en reise. En reise der epler fra Hjelmeland møter europeiske ganer – og der smaken av norsk natur får sin plass i nye menyer.

«Dette er bare starten. Men det er en ekstremt god start. Vi kunne ikke håpet på en bedre mottakelse», sier Andreas Kvame i OmCider.

Flere nyheter