Lokale bobler og kortreiste jordbær slo an

Onsdag 25. april møttes to av Rogalands gode mat- og drikkeprodusenter hos Seid Restaurant i 16. etasje i Stavangers nye høybygg, K8.

Med utsikt over Stavanger sentrum, Ryfylke og Jæren, ville Jone Wiig, en grønnsaksprodusent fra Jæren og Dan Olav Sæbø fra Apal Sideri i Hjelmeland presentere kombinasjonen jordbær og sider for restauratøren Sigurdur Runar Ragnarsson og hans stab på den nye restauranten Seid.

Lokale jordbær og lokal drikke i verdensklasse!

Responsen fra Sigurdur var overveldende, og han uttrykker med begeistring at han nå vil tilby denne kombinasjonen til sine gjester. Med tilgang på lokale jordbær og lokal drikke i verdensklasse (gull i Cider World Frankfurt 2020) vil restauranten kunne tilby mat og drikke som treffer svært godt på de nasjonale ambisjonene om å bli enda mer selvforsynt.

Jærbær as ble dannet høsten 2023 for jordbærproduksjon i veksthus på Orre. 9000 planter ble plantet i slutten av januar og nå er de første bærene klare for kresne gjester hos Seid og etter hvert hos andre spisesteder i regionen.

– Kombinasjonen jordbær og bobler har vært en favoritt hos mange og vi syns det er naturlig å bruke lokale bobler som sider fra Hjelmeland sammen med nydelige jordbær fra Jæren, sier Jone og Dan Olav.

Jærbæra vokser i 1500m2 drivhus som har vært brukt til helårproduksjon av agurk.

Drivhuset er nå gjort om til et moderne areal for produksjon av jordbær. Dette gir muligheter for å kontrollere veksten med rolig og stabil temperatur ettersom våren utvikler seg. Tålmodighet helt fram til bærene plukkes gir de beste smaksresultatene. Samarbeidet med NIBIO på Særheim gjør at vi får faglig støtte til å kunne beslutte videre investeringer, som f.eks. ledlys med riktig farge.

Jone forteller at Jærbær nå er i gang med å innhente pristilbud på nytt lysanlegg for å kunne produsere på høsten/vinter slik at sesongen på norske bær utvides betydelig.

– Dersom markedet vil det, ser vi store muligheter. Dette er innovasjon i matproduksjon og et viktig bidrag til det nasjonale målet om mer selvforsyning, sier han.

Tekst: Sigve Skretting, TEAL AS

Bilder: Lumiere Studio AS

Flere nyheter