Bærekraftig verdiskaping med lokal frukt

Sommerværet har gitt utfordringer for både fruktprodusenter og Fruktpakkeriet i Årdal. I år har de begynt å produsere et nytt produkt som hjelper lokale produsenter med å få mer ut av årets avling.

Fra pressfrukt til ettertraktet eplejuice

Haglbyger har ført til kosmetiske skader på en stor del av årets epler, noe som presser ned prisene på pressfrukt. For å møte denne utfordringen har Fruktpakkeriet i Årdal begynt produksjonen av Ryfylkejuice, spesielt rettet mot hoteller, kantiner og storkjøkken. De forventer å produsere 100.000 liter i år, men har kapasitet til å produsere mer. Dette er en viktig satsing som gjør det mulig for lokale produsenter å få bedre avkastning på frukt som ellers ville blitt solgt til svært lave priser.

«Vi ønsker å sikre at våre produsenter får mest mulig ut av frukten sin.» – Agnar Apeland, daglig leder i Ryfylkefrukt SA.

Siden oppstarten i 2017 har Fruktpakkeriet i Årdal økt produksjonen fra 160-170 tonn til 800 tonn i fjor, og de forventer snart å nå mellom 1000 og 1200 tonn årlig. Selv om pakkeriet i år har færre ansatte enn vanlig på grunn av fruktens tilstand, bidrar den økte produksjonen av juice til å opprettholde aktivitet gjennom hele sesongen. Med frukt fra 34 produsenter, fra Jelsa i nord til Hovsherad i sør, pakkes rundt 300 tonn epler for butikk i år, mens resten går til pressing.

Slike løsninger kan styrke bærekraftig verdiskaping i regionens matproduksjon og gir også nye muligheter for lokale aktører som Apal Sideri. Ved å leie pressing av eplene sine i Årdal, slipper Dan Olav Sæbø å investere i egen presse, noe som gir ham både økonomiske fordeler og en mer fleksibel logistikk. Dette sikrer en smidigere produksjonsprosess og bidrar til å styrke lokale samarbeid i regionen. Gjennom vårt samarbeid med Ryfylkefrukt SA, som eier Fruktpakkeriet i Årdal, bidrar TEAL aktivt i denne utviklingen gjennom Næringshageprogrammet.

Les mer i artikkelen til Strandbuen (bak betalingsmur).

Flere nyheter