Tomatfestivalen 2025
Lørdag 16. august fylles Judaberg med boder, smaker og mennesker når Tomatfestivalen igjen inviterer…
Les mer
Lørdag 16. august fylles Judaberg med boder, smaker og mennesker når Tomatfestivalen igjen inviterer til folkefest på Finnøy. I år er råvarene og det lokale engasjementet mer sentrale enn noen gang. Foto: Sigbjørn Høidalen / Øyposten
I over 20 år har Tomatfestivalen samlet barn og voksne, næringsliv og politikere til kjekke dager med aktiviteter og smaksopplevelser. Festivalen ble etablert for å løfte frem det unike ved Finnøy og Ryfylke, både menneskene, råvarene og historien. Med en sterk forankring i lokal mat og lokal identitet har festivalen utviklet seg til å bli et årlig høydepunkt for flere i regionen.
Årets festival arrangeres 14. – 17. august, med hoveddag lørdag 16. august. Da inviteres publikum til et mangfoldig program med matmarked, konserter og aktiviteter for hele familien. Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen deltar på åpningen sammen med ordfører Tormod Wilson Losnedal.
Sammen om å utvikle festivalen videre
I forkant av årets festival har Tomatfestivalen samarbeidet tett med TEAL for å videreutvikle programmet og styrke helheten i opplevelsen. Målet har vært å samle flere relevante aktører, utnytte hele festivalområdet og skape en tydeligere og mer helhetlig festivalprofil med tomaten og lokal matproduksjon i fokus.
«Tomatfestivalen er en innarbeidet festival med godt omdømme, men ønsket om at tomaten og matproduksjonen skal få en mer sentral rolle, er et viktig og riktig steg,» sier Heidi Netland Berge i TEAL som er engasjert som festivalkoordinator.
Gjennom arbeidet med festivalstyret er det gjort flere grep for å utvide og aktivisere festivalområdet. Havbruksparken blir i år en del av opplevelsen, med hummerservering og omvisning hos Norwegian Lobster Farm. Ved Bethel blir det smaksopplevelser og mini-foredrag, tomatgartnarane stiller med eget telt som tidligere der det i år blir mulig å lage sin egen pizza, og Madla Handelslag viser frem nyskaping fra Gladmat festivalen. Ryfylkekokken bidrar med mat i barnas aktivitetsløype «Startskuddet» på fredagen og i sentrum blir det monstergrill, underholdning og yrende liv hele dagen.
Program for store og små
Tomatfestivalen har alltid vært preget av frivillighet og godt samarbeid mellom lokale krefter. Årets program er intet unntak og bygger videre på det gode arbeidet som allerede er gjort gjennom mange år. Festivalen byr på aktiviteter for alle aldersgrupper. Torsdag blir det barnediskotek i Kulturstova, fredag åpner med aktivitetsløypa «Startskuddet» og tacofredag, etterfulgt av quiz og konsert på Dickins. Lørdag er den store festivaldagen og på kvelden er det duket for Tomatdans. Søndagen rundes av med Finnøymarsjen og Griegløpet, samt «Tre menn og en bobil» på Dickens. For de som ønsker faglig påfyll, arrangeres Tomatfestivalens Landbruksmøte tirsdag 19. august på Utsyn.
«Eg har møtt mange fine folk å samarbeide med, og vi har bestilt 20 grader og vindstille, så dette blir ei kjempehelg,» sier festivalkoordinator Heidi Netland Berge.
Besøk www.tomatfestivalen.no for detaljert program og mer informasjon.
Lørdag 16. august fylles Judaberg med boder, smaker og mennesker når Tomatfestivalen igjen inviterer…
Les mer
Midt ute på vakre Eigerøy, bare hundre meter fra sjøen, finner du Seglem Gårdsutsalg & Bakeri. Et li…
Les mer
Forrige uke ble testversjonen av Blizbi lansert i Stavanger- og Ryfylkeregionen. Dette er en ny plat…
Les mer
TEAL tok med seg en variert gruppe deltakere på tur til Skottland for å oppleve Meatopia Glasgow og …
Les mer