Seglem Gårdsutsalg & Bakeri: Brød, boller og en drøm i vekst

Midt ute på vakre Eigerøy, bare hundre meter fra sjøen, finner du Seglem Gårdsutsalg & Bakeri. Et lite, men livlig utsalg der det dufter av surdeigsbrød, rundstykker og deilig gjærbakst. I helgene når utsalget er åpent stiller folk seg i kø på trappa før åpningstid for å sikre seg fersk bakst. Det som startet med en drøm om å bruke gården til noe nytt, har blitt en lokal suksess med småskala produksjon og stor begeistring. Foto: Emma Bjerregaard Opheim.

Bakst det aldri blir nok av

Utsalget byr på alt fra surdeigsbrød og «Seglemstykker» til knekkebrød, frokostbrød, pizzadeig, croissanter, boller, muffins og cookies. Alt bakes fra bunnen med rene råvarer. Det finnes også pesto og urtesalt, og i fremtiden vil det også selges grønnsaker som produseres på gården.

«Det som driver meg, er at folk syntes det er godt. Og det gir meg positiv energi. Og uansett hvor mye jeg baker, blir det liksom aldri nok» sier Anett Opheim, gründer av Seglem Gårdsutsalg & Bakeri.

Anett har bodd på gården sammen med mannen i fem år, der det tidligere har vært blant annet mink- og tomatproduksjon. Det gamle drivhuset ble etter hvert demontert, og stålsperrene skal males og glassene gjenbrukes. De planlegger å utvide og bygge et større utsalg med tilhørende drivhus. Tegningene er klare og de fikk nylig beskjed om at søknaden til Innovasjon Norge ble innvilget i år likevel.

«Vi var heldige som fikk støtte av Innovasjon Norge likevel» forteller Anett.

Nå venter en søknadsprosess til kommunen, før byggingen kan begynne.

Mange tanker og ideer
Anett har mange tanker og ideer for gården, og ville helst hatt utsalget og drivhuset bygga i går. Gjennom Kompetansenettverket for lokalmat fikk Anett besøk av Heidi Netland Berge fra TEAL. I en besøksordning fikk de sammen kartlagt sortiment, diskutert veivalg og vurdert hva Seglem burde satse på videre.

«Hvis du har gode og attraktive produkter og god markedsføring, kjører folk en omvei for å få tak i varene», sier Heidi.

TEAL sin rolle har vært å bidra som sparringspartner og støttespiller, med råd og refleksjon rundt utvikling av bedriften, sortering av ideer og prioriteringer.

«Det er mye jeg ikke vet, så der har det vært godt å ha Heidi fra TEAL», sier Anett.

Fremtiden dufter av bakst og muligheter
I sommer utvider Anett åpningstidene og noen uker holder hun åpent flere dager i uken. Målet er å teste etterspørselen også på hverdager, og samtidig gi flere muligheten til å sikre seg fersk bakst. Parallelt fortsetter planene om å bygge nytt utsalg og drivhus. På sikt ønsker Anett også å tilby kurs, blant annet i surdeigsbaking – en teknikk hun selv har blitt godt kjent for gjennom det populære mikrobakeriet.

«Det er bare gøy rett og slett. Det er liv laga. Spennende fremtid, jeg gleder meg veldig. Det jeg ikke helt kan, det finner jeg utav. Også kjører jeg på!», avslutter Anett.

Flere nyheter