Målbedriften Apal Sideri rigger seg for siderturisme og økt produksjon

Nylig åpnet Apal Sideri det nye anlegget på Sæbø gard opp for publikum. Dan Olav Sæbø som er daglig leder har virkelig lagt til rette for den optimale opplevelsen for gjestene, der både smak, interiør og atmosfære spiller en sentral rolle. Det er bare å glede seg til et besøk i sideriet, Apalbutikken eller i Apalstova!
Foto: Hilde Hauge/Bent O. Hansen

Apal Sideri tar nye steg i utviklingen av sidermiljøet og siderturisme i Rogaland

Apal Sideri har gjennom 2022 arbeidet aktivt med utviklingen av sideriet på garden Sæbø på Hjelmeland. 15.juni ble det åpnet et splitter nytt anlegg på garden som har som målsetting å produsere opp mot 40.000 liter sider i året. Sideriet består av produksjonslokaler, egen butikk som selger sider og lokalmat, og et eget skjenkelokale med uteservering for smaking og eventer; Apalstova.

Dan Olav Sæbø er daglig leder og sidermaker. Han overtok gården i 2020, og har siden da arbeidet med å utvide driftsgrunnlaget til gården. Det har vært fruktproduksjon på gården siden 1800-tallet, men det var først når Sæbø startet siderproduksjonen at gården virkelig fikk oppmerksomhet.

Allerede i 2020 utmerket Apal Sideri seg, og tok hjem gull for Sølvsider i Cider World Award 20 med 119 av 120 mulige poeng i kategorien musserende sider. Apal Sideri har også bemerket seg i tester her hjemme, og fikk terningkast 6 for samme sider i VG’s test i mai. Sideren Svaggen fikk terningkast 5.

Siderproduksjonen startet med et testparti i 2019 på 1.200 liter. Sideren ble utsolgt på 2 mnd. I 2020 økte produksjonen til 8.000 liter. Denne gang ble det utsolgt på 3 mnd. Høsten 2021 økte produksjonen til 27.000 liter. Sideren er nå godt etablert både på vinmonopolet, hos lokale restauranter og nå også gjennom egne smakslokaler på gården. Målsettingen er å produsere opp mot 40.000 liter årlig. I tillegg produserer Apal Sideri også eplejuice for salg og skjenking.

Sidersatsningen har stor betydning for Hjelmeland, og næringen har virkelig bidratt til å sette Hjelmeland på kartet. Fremover har sideriet ambisjoner om å skape nye arbeidsplasser i Hjelmeland kommune. I dag er det Dan Olav Sæbø som driver produksjonen og anlegget sammen med sin far; Oddbjørn Sæbø. Prognosene tilsier at det er behov for 1 ekstra ansatt etter hvert som produksjonen øker, i tillegg til sesongarbeidere i sommersesongen til sidersmaking og omvisninger. 

 

Siderturisme

Apal Sideri satser aktivt på siderturisme, og Dan Olav Sæbø har virkelig tro på at det er en viktig og riktig posisjon og ta. Anlegget er bygget og designet for å ta imot besøkende som ønsker å smake på de forskjellige siderne i tillegg til å få en omvisning både i frukthagen og i produksjonslokalene.

Apalstova er skjenkelokalet der besøkende enten kan reservere smaking med omvisning, eller bare droppe innom når det er åpent. Her kan gjestene kose seg med ett glass sider, eller en siderplanke med god lokal ost og spekemat ved siden av. Apalstova er moderne innredet og har utsikt til frukthagen. I tillegg kan du nyte de forskjellige sidrene med spektakulær panoramautsikt utover hele Hjelmelandsvågen på den nye uteserveringen.

Utforsk mer: www.apalsideri.no

 

 

 

 

Flere nyheter