Jone Wiig Gartneri

Et gartneri utenom det vanlige som har solgt skitne gulrøtter i lang tid, og som nå sammen med Arne Nese har utviklet knekkebrød laget av grønnsaker som egentlig ville blitt matsvinn.

Fremtidsrettet gartneri med spennende ideer

Bonden og Kokken som Jone Wiig og Arne Nese kaller seg, har hatt et samarbeid i flere år og prøvd ut litt av hvert.

Matsvinn er sammen med kortreist, norsk mat virkelig i søkelyset hos dem begge, og nå etter nesten 2 år med testing og justeringer var tiden inne for å lansere «Jærknekken».

Knekkebrødene inneholder ca. 50 prosent grønnsaker og kommer i tre sorter; blomkål, gulrot og rødbeter. I første omgang selges produktene i utvalgte Coop Mega og Coop Obs butikker i regionen, samt flere lokale gardsutsalg. Grønnsaksmosen som brukes i knekkebrødene er laget av grønnsaker som egentlig ville blitt kastet eller brukt som dyrefor grunnet skrammer, feil størrelse eller feil fasong. Matsvinnet i bransjen er høyt grunnet høye krav om utseende, og selv om store mengder går til dyrefor ender mye opp som søppel.

«Jærknekken» er ikke bare et produkt som tar hensyn til matsvinnet, det et er også et produkt som fremmer verdiskapning for flere lokale bedrifter. Stangeland Mølle står for kornblandingen, Attende på Forus står for produksjon av grønnsaksmosen og Stavanger Konditori står for steking i ny-investerte ovner.

Med andre ord er dette et knekkebrød du kan nyte med god samvittighet!

Jone Wiig Gartneri holder til på Orre like utenfor Stavanger. Her produseres det blomkål, kålrot og gulrøtter i sesong, og inne i drivhusene produseres det agurker året rundt. Jone Wiig har drevet gartneriet siden 1997 og er opptatt av kvalitet og å få frem de gode smakene i grønnsakene som dyrkes, derfor pakkes alt av grønnsaker på gården før det blir sendt ut til butikker og forbrukere. https://jjwiig.no

Jone Wiig Gartneri er målbedrift hos TEAL, og vi gratulerer Jone og Arne med lanseringen av et utrolig spennende produkt som er med på å bidra til reduksjon av matsvinn i førsteleddet. Regjeringen og den norske matbransjen vedtok i 2017 å redusere matsvinnet i Norge med 50% innen 2030. Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet. Initiativer som «Jærknekken» er med å bidra positivt til å oppnå denne målsettingen.

Flere nyheter